Головна
 
Згурівський районний сектор ГУ ДСНС України у Київській областіЧетвер, 29.06.2017, 08:37



Вітаю Вас Гість | RSS
Головна
Меню сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Вересень » 14 » «Тихе» полювання або обережно - ГРИБИ!
23:11
«Тихе» полювання або обережно - ГРИБИ!

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, втрати здоров’я, а іноді й смерті.

          

Мабуть, чи не кожен грибник, рахує що він найбільший професіонал у «тихому» полюванні і небезпека може чатувати на кого завгодно лише не на нього. Але це не так. Небезпека чатує на кожного хто збирає чи споживає гриби. Для прикладу: декілька років тому у Львівській області, в одній сім’ї, від отруєння грибами, загинуло двоє дітей шкільного віку, а їхні батьки отримали тяжке отруєння, що призвело до втрати здоров’я. Скептично налаштована людина може сказати, що це «рядовий» випадок, яких трапляються десятки в «грибний» сезон. Це дійсно так якби не одне «але». На момент отруєння, голова сім’ї - УВАГА!!! 23 роки пропрацював лісником, а сама сім’я проживала біля лісу і, зі слів, весь час збирали і споживали гриби в будь-якому вигляді.       

 

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання «старих» або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

 

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

 

Застерігаємо!

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках).
  • Збирайте і купуйте лише ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби:
    • якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
    • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
    • з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
    • пластинчаті (найотруйніші гриби – пластинчаті).
  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
  • Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління.
  • В жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
  • «Поєднання» алкоголю з будь-якими грибами – недопустиме. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає сильне отруєння.
  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати отруєння і дуже тяжкі захворювання.
  • Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
  • УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
    • "Усі їстівні гриби мають приємний смак".
    • "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний".
    • "Усі гриби в молодому віці їстівні".
    • "Личинки комах та равлики не чіпають отруйних грибів".
    • "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".
    • "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
    • "Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння".
    • "Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".

 

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

 

Перша допомога при отруєнні грибами.

  1. Негайно, за перших симптомів, викличте "Швидку медичну допомогу".
  2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, промийте шлунок (випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту, прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
  4. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

 

При отруєнні категорично забороняється:

  1. Вживати будь-які ліки та їжу, алкогольні напої, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
  2. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

 

Запам'ятайте: 1.Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню і небезпечне своїми наслідками для здоров’я.

2.Чим скоріше буде надана кваліфікована медична допомога, тим менші негативні наслідки будуть нанесені власному здоров’ю.

 

Підсумовуючи написане, як би це саркастично не звучало, хочеться сказать, що при «тихому» полюванні ще невідомо хто є «мисливцем», а хто «здобиччю».

 

Переглядів: 69 | Додав: nikolas | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу

Пошук

Календар
«  Вересень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Друзі сайту


Copyright MyCorp © 2017
Конструктор сайтів - uCoz